Norsk nettbutikk - Lager i Norge - Tilstedeværelse i Korea - Fraktfritt over 700kr - Alltid gratis vareprøver!

Finn din hudtype


Hudpleieverden er fylt med produkter tilpasset ulike hudtyper. Vi deler de ofte inn i tørr, kombinert, normal, fet og sensitiv hud. Vet du hvilken hudtype du har? Hudtypen din kan forandre seg med alder, årstid eller hormonnivå, og det er viktig at du bruker riktige produkter for din hud. I denne guiden hjelper vi deg å finne ut hva slags hudtype du har.


Hva er så de forskjellige hudtypene?


Dette er den vanligste måten inndele hudtypene i hovedkategorier.

Tørr hud: Tørr hud kjennetegnes ved at den ofte føles stram og tørr. Du kan oppleve synlig avskalling og kløe fordi huden mangler fukt.

Kombinert hud: Kombinert hudtype oppleves som at noen områder av huden føles tørr, typisk kinnene, mens andre områder er oljet, som regel t-sonen. 


Normal hud: En normal hud er verken spesielt tørr eller oljet. Normal hud er ofte enkel å ha med å gjøre, men kan likevel oppleve problemer med eksempelvis akne.

Fet hud: Fet hud føles oljet og har ofte store, synlige porer. Selv om man kan få akne uansett hva slags hudtype man har, er oljet hud spesielt utsatt.


Sensitiv hud: Sensitiv hud har noen likhetstrekk med tørr hud, og kan derfor være vanskelig å bestemme. Det er likevel noen tegn du kan se etter. Sensitiv hud blir lett rød og irritert, og du kan oppleve kløe. Hud med eksem og rosacea er som regel sensitiv. Dersom du kun i en kortere periode opplever symptomene til sensitiv hud, kan det skyldes forandringer i huden, eller en ødelagt hudbarriere. Ved mistanke om at din hudbarriere er ødelagt, bør du unngå bruk av sterke ingredienser og fokusere på mildere ingredienser som sneglesekret, niacinamide og centella asiatica for å gjenoppbygge huden. 


Hvordan vet jeg hvilken hudtype jeg har?


For å finne ut hva slags hudtype du har, bør du observere den over et par dager helt eller delvis uten sminke eller hudpleieprodukter. Slik kan du gjøre det:


1. Start dagen med å vaske ansiktet med lunkent vann. Klapp ansiktet forsiktig tørt med et mykt håndkle og unngå alle former for produkter.

2. La huden være i fred omtrent en time, unngå å røre ansiktet ditt med fingrene.

3. Etter en time kan du undersøke huden. Dersom den føles stram, er huden din mest sannsynlig tørr. Hvis huden er litt glinsende i pannen og på nesen har du mest sannsynlig kombinert eller normal hud. Skinnende hud både på kinnene, i pannen og på nesen betyr mest sannsynlig at du har oljet/fet hud.


Denne metoden er ikke hundre prosent sikker, men den kan gi noen indikatorer til hva slags hudtype du kan ha.


Hva kan jeg gjøre for min hudtype?


Det er ikke ett produkt eller én metode som passer best for hver hudtype, men det er noen ting som går igjen hos hver hudtype. 

Normal hud

Har du normal hud er det ikke så mange ting du trenger å ta hensyn til. Normal hud er relativt lett å håndtere, men det er likevel viktig å beskytte huden mot eksterne påvirkninger: Rens godt om kvelden og bruk solfaktor om dagen. For å beholde en sunn hud kan ingredienser som niacinamide være nyttig, siden dette hjelper deg å opprettholde en sterk hudbarriere.

Fet eller oljet hud

Hvis du har fet hud kan det være fristende å rense huden ofte og grundig. Men dette er faktisk det siste du bør gjøre, fordi det kan føre til økt oljeproduksjon. Unngå uttørrende alkoholer og begrens eksfoliering (skrubb) til 1-2 ganger i uken. Fettete ansiktsoljer bør du styre unna, men en oljerens kan være effektiv for å fjerne overflødig olje uten å tørke ut huden. Det er viktig å tilføre fukt til  fet hud. Velg en krem med lett konsistens. Ved akne kan du bruke ingredienser som centella asiatica for å lindre og hele huden.

Sensitiv hud

Dersom du har sensitiv hud, spesielt ved rosacea eller eksem, bør du rådføre deg med dermatolog eller lege. Det er likevel noen tips som gjelder for deg: Unngå produkter med uttørrende alkoholer, tensider, eteriske oljer og parfyme som irriterer huden. Ingredienser som aloe vera, centella asiatica og honning kan hjelpe med å berolige og fukte sensitiv hud og hindre irritasjon.

Tørr hud

Tørr hud trenger fukt, både på overflaten og i dybden. Se etter fetere produkter som inneholder ingredienser som for eksempel sneglesekret, hyaluronisk syre og planteoljer, som kan tilføre fukt og berolige huden. Milde skrubber som fjerner døde hudceller kan fornye huden og få huden til å føles frisk og ny. Se etter produkter med AHA eller fysiske skrubber. Unngå ingredienser som tensider og uttørrende alkoholer som SD alcohol og denatured alcohol siden disse kan fjerne hudens naturlige oljer.

Kombinert hud

Kombinasjonshud kan være vanskelig å ha med å gjøre på grunn av forskjellen mellom hudtypene i ansiktet, men frykt ikke. Det er mange produkter som passer til kombinert hud. Bruk mild eksfoliering et par ganger i uken for å fjerne døde hudceller og fornye huden. Bruk eventuelt en kjemisk eksfoliering som BHA og/eller AHA i t-sonen for å hindre tilstoppede porer. Se her for en oversikt over produkter som passer til kombinasjonshud.